adbanner

Er kornfri hundefoder bedre end andet hundefoder?

Kornfri hundemad

At træde ind i en dyreforretning som ny hundeejer i dag, er lidt som at træde ind i en jungle uden hverken guide eller machete. Søger du i stedet på nettet, er udvalget endnu større og muligheden for vejledning drukner i individuelle meninger fra tusinder af hundeejere, der kun har prøvet et enkelt mærke eller to.

Det kornfri foder

Når du spørger om hjælp i butikken, vil de ansatte forudsat at de er kompetente og samtidig anstændige mennesker, spørge ind til din hund, dens behov og ikke mindst dine forestillinger om, hvilket hundefoder du skal have og i hvilken prisklasse. Den skal have det bedste af det bedste, siger du, og de leder dig straks hen til det kornfri hundefoder med et højt indhold af kød. Mærker som Orijen, Acana, Real Nature eller Essential. Sagt på en anden måde, det dyreste foder. Men er det nu også det bedste?

Leder du online, vil guides lede dig til mange af de samme produkter, samt produkter, der kun sælges online på sider som f.eks. Hike.dk. Generelt er der bred enighed om, at et godt foder er et kornfrit foder, men er det også rigtigt?

Hvad er hundefoder?

Da man først begyndte at producere hundefoder for overraskende få årtier siden, blev det sammensat af en række restprodukter fra vores egen madproduktion. Sådan har vi nemlig altid fodret hunde siden vi tæmmede dem for tusinder af år siden. Med rester. Hunde har udviklet sig til både at spise kød og grønt netop af den årsag.

Der er dog stor forskel på, hvad en hund kan leve af og hvad den trives på. Samtidig er der også stor forskel på, hvor godt forskellige hunderacer og absolut også forskellige hunde individuelt trives på forskellige fodertyper. Derfor er der ikke noget endegyldigt svar på, hvad det bedste foder er for din hund. Dog er man efterhånden blevet noget klogere på, hvad der er godt for de fleste hunde.

Kornfri og fyldt med kød

Hunde har brug for flere forskellige typer proteiner fra kød end mennesker. Derfor ved vi i dag, at hundemad faktisk bør indeholde en stor procentdel af rigtigt kød. Dog er det ikke alle hunde kan klare de 85% kød, der findes i f.eks. Orijen. Mange trives godt på omkring 50-60 procent i stedet. Det er kødet der koster, og derfor også kødniveauet som du går ned på, hvis du går ned i pris. Og så absolut også kvaliteten af kødet. Animalske biprodukter, som billigt foder er lavet af, tilbyder slet ikke den samme brede vifte af proteiner og er langt fra tilstrækkeligt for din hund.

Hundefoder indeholder også vegetabilske produkter, dvs. grøntsager og i nogle tilfælde korn. Korn er nemlig nemt og billigt at producere. Korn er ikke usundt eller skadeligt, selv om et stigende antal hunde viser sig allergiske overfor specielt hvede, men korn er billigt fyld, og langt fra så næringsrigt som varierede grøntsager. Derfor vælger de gode mærker, oftest de samme som fylder masser af rigtigt kød i foderet, selvfølgelig kornet fra og bruger rigtige grøntsager i stedet for.